Adele hielp de 17-jarige daling van de cd-verkoop om te buigen

Na 17 jaar van dalende aantallen bereikte de cd-verkoop in 2021 een hoogtepunt van bijna twee decennia, en de grootste reden was Adele.

Het langverwachte vierde album van de superster, 30, was verreweg het bestverkochte album van het jaar in elk formaat, een prestatie die ze binnen slechts 72 uur na de release van de smash-lp wist te bereiken.

Alleen al in de cd-verkoop bewoog het in totaal 898.000 eenheden – een enorm bedrag voor een release in het post-streamingtijdperk van muziekconsumptie. Volgens Aanplakbord, dat goed is voor twee procent van alle verkopen in het formaat, en “had 30 niet uitgebracht in 2021, zou de totale cd-verkoop jaar op jaar zijn gedaald.”

Met de hulp van Adele was 2021 de allereerste keer sinds 2004 dat de cd-verkoop steeg. Ter referentie, dat was het jaar waarin Usher’s bekentenissen domineerde de industrie door ongeveer 7.979.000 exemplaren te verkopen – een prestatie die volgens de huidige normen grotendeels ondenkbaar is.

Grote acts als Taylor Swift en BTS hielpen ook om de jarenlange neerwaartse trend te doorbreken. Alleen Swift bracht in 2021 drie albums op cd uit, met die van 2020 evermeer 213.000 fysieke exemplaren verkopen, Onverschrokken (Taylor’s versie) verhuizen 263.000, en Rood (Taylor’s versie) op 237.000 en tellen. Voor degenen die thuis aan het rekenen zijn, dat zijn in totaal 713.000 compact discs verdeeld over de drie projecten.

En de jongensband K-pop overtrof zelfs Taylor, met 1,03 miljoen cd’s verkocht tussen 2020 Kaart van de ziel: 7 en Zijn. Natuurlijk helpt het dat BTS nog geen van hun albums op vinyl heeft aangeboden – naast een beperkte oplage van 12 “afdrukken van Zijn. Samen waren BTS, Taylor Swift en Adele goed voor meer dan zeven procent van alle verkochte cd’s.

De populariteit van Adele’s nieuwste album droeg ook bij aan een wereldwijd vinyltekort en vertragingen in de productie in het hele land. Haar dominantie lijkt waarschijnlijk door te gaan in het nieuwe jaar terwijl ze zich voorbereidt op haar aanstaande Sin City-residentie, “Weekends with Adele”, in het Colosseum van Las Vegas in Caesars Palace. Tickets zijn beschikbaar hier.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Maggymalou.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart